Tort de morcovi cu portocală

În urmă cu câțiva ani mi-am cumpărat un Slow Cooker de la Crockpot, pentru că era singurul mod în care puteam găti carnea de vită astfel încât să iasă fragedă, să ți se topească în gură.

Entuziasmul a fost mare la început, dar apoi am revenit încet, încet la modurile mai…tradiționale de gătit și mi-am uitat Slow Cooker-ul într-un fund de dulap. Recent am recis să îl scot de la naftalină și să îi folosesc la maxim și să descopăr tot ce știe el să facă.

Zis și făcut.

Așa am decis să fac tortul de morcovi, iart rețeta a fost inspirată chiar de pe site-ul lor oficial Crockpot România.

Rezultatul a fost deliciooos! 

Îți las aici rețeta, poate vrei să-ți impresionezi musafirii sau pur și simplu să-ți îndulcești familia într-un weekend de toamnă. 

Pentru blat ai nevoie de:

  • 250 g unt 65% grăsime, moale
  • 285 g Green Sugar 1:1 sau 140 g Green Sugar 1:2
  • 4 ouă
  • 240 g făină integrală
  • 10 g praf de copt
  • 1 lgț bicarbonat de sodiu
  • 1 lgț scoțișoară
  • 1 praf de sare
  • 300 g morcovi dați pe răzătoare
  • 120 g nucă mărunțită
  • 1 lg coajă rasă de portocală (ai grijă să folosești portocale cu coaja netratată)
  • 1 lgț ghimbir proaspăt ras
  • 1 lgț vanilie
  • ½ lgț condiment pentru turta dulce – opțional

Pentru cremă ai nevoie de:

  • 220 g cremă de brânză (eu am folosit Philadelphia light)
  • 75 g Green Sugar pudră
  • 80 g unt 65% grasime, moale
  • 1 lgț coajă de portocală
  • 1 lgț vanilie

Mod de preparare:

Blat

  1. Bate untul moale cu îndulcitorul, apoi adaugă gălbenușurile și mixează bine până se încorporează.
  2. Dă morcovii pe răzătoarea fină și adaugă-i peste compoziție.
  3. Într-un bol amestecă toate ingredientele uscate (făina, praful de copt, scorțișoara, bicarbonatul, sarea și mixul de condimente) și apoi adaugă-le treptat peste restul compoziției.
  4. Pune apoi coaja de portocală, nuca mărunțită, vanilia și ghimbirul.
  5. Bate albușurile spumă și adaugă-le amestecând încet cu o spatulă.
  6. Pune compoziția într-o tavă de copt sau in vasul Slow Cooker-ului Crockpot tapetat cu hârtie de copt.
  7. Dacă vei folosi cuptorul, lasă blatul la copt cca 35 min la 180 de grade (sau până trece testul cu scobitoarea). Dacă folosești Slow Cooker, lasă timp de 2 ore pe temperatura high.
  8. Când blatul este copt, scoate-l din formă și lasă-l la răcit.
  9. Taie-l apoi, pe lung, în două părți egale.

Cremă

  1. Mixează untul cu crema de brânză, apoi adaugă treptat îndulcitorul, vanilia și coaja de portocală.
  2. Lasă crema la frigider până când blatul este răcit complet.
  3. Asamblează apoi tortul punând un strat de cremă între cele două blaturi și un strat deasupra.
  4. Ornează cu nucă și felii de portocală.